Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kvalet skjuts upp till maj 2021

Europeiska Volleybollförbundet (CEV) meddelade under fredagen att stora delar av EM-kvalet i volleyboll som skulle avgjorts i januari 2021 skjuts upp till maj samma år till följd av pandemiutvecklingen i Europa.

Fem kvalgrupper på damsidan samt ytterligare fyra kvalgrupper på herrsidan omfattas av beslutet, som fattades av CEV:s styrelse. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sveriges dam- och herrlandslag spelar i berörda kvalgrupper.

Datum, spelplatser och eventuella förändringar i turneringsupplägget meddelas vid ett senare tillfälle.

Det här är andra gången EM-kvalet flyttas i tid. Kvalet skulle från början spelats i augusti/september 2020, men blev då som nu uppskjutet med hänvisning till pågående pandemi samt de varierande förutsättningarna som råder i Europas länder.

I somras presenterades ett corona-anpassat upplägg inför kvalmatcherna i januari, vilket bland annat innebar att hemma-/bortamöten slopades och ersattes med poolspel, med målet att komprimera spelschemat samt minska på resandet för lag, domare och funktionärer.

Den ökade smittspridningen under hösten och de hårdare nationella restriktioner som följt har dock drastiskt och på kort tid ändrat förutsättningarna för många av de deltagande länderna, vilket ligger till grund för beslutet att skjuta upp merparten av kvalgrupperna på nytt.

- Det är ett bra beslut att flytta EM-kvalet till maj. Vi förberedde oss för att spela i januari men det skulle innebära både hälsomässiga, ekonomiska och sportsliga risker som vi hoppas minskar under våren. Det har varit intensiva diskussioner med CEV och länderna i kvalgrupperna och det känns bra att beslutet är taget

, säger Simon Dahl, internationell förbundschef och landslagschef på Svenska Volleybollförbundet. 

Vägen till EM-slutspelet

Sveriges damlandslag spelar i en grupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Herrlandslaget utmanar i sin tur i en trelagsgrupp där Nederländerna och Kroatien står för motståndet.

2021 års EM-slutspel är planerat att spelas i totalt åtta länder. Damernas slutspel ska hållas i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien, medan herrarnas slutspel avgörs i Polen, Tjeckien, Finland och Estland.

Kvalet till EM 2021 spelas i tre- eller fyrlagsgrupper som avgörs via poolspel där alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket innebär totalt fyra kvalmatcher i en trelagsgrupp och sex kvalmatcher i en fyrlagsgrupp.

På såväl dam- som herrsidan finns 24 platser i EM-slutspelet. Tolv av dessa ockuperas redan av tidigare nämnda arrangörer samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelen 2019. Via EM-kvalet ska övriga landslag tävla om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Damkvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

Senast ett svenskt herrlandslag deltog i ett EM-slutspel i volleyboll var 1993. 1983 är motsvarande årtal för Sveriges volleybolldamer.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-12-05

Senast uppdaterad: 2020-12-05

Visa fler nyheter

Sponsorer