Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: Damlandslaget på plats i Plovdiv

Efter en tidig men kort resdag har Sveriges volleybolldamer anlänt Plovdiv, Bulgarien, där värdnationen står för motståndet i lördagens åttondelsfinal.

18 augusti - 4 september 2021 avgörs Volleyboll-EM. Sveriges damlandslag, som deltar i mästerskapet för första gången på 38 år, skrev för ett par dagar sedan volleybollhistoria när man tog sig vidare från den inledande gruppspelsfasen efter segrar mot Finland och Rumänien.  Aldrig tidigare har ett svenskt damlandslag i volleyboll gått hela vägen till utslagsrundan i ett EM-slutspel. Från och med nu är det alltså vinna eller försvinna som gäller. Nästa steg på vägen mot Final Four, som avgörs i Serbiens huvudstad Belgrad 3-4 september, utgörs av åttondelsfinalerna där de 16 bästa landslagen i Europa gör upp om de åtta kvartsfinalplatserna.


Trupp och ledarstab kliver ombord planet som snart lyfte mot Plovdiv. Foto: Svenska Volleybollförbundet.
 Sverige slutade på fjärde plats i grupp D och får nu möta Bulgarien, som efter fyra av fem möjliga segrar och totalt 13 inspelade poäng tog hem förstaplatsen i grupp B. Laget ligger på 15:e plats på världsrankingen och är åtta på den europeiska motsvarigheten. Inte nog med det. Bulgarien agerar även värdland och arrangerar både gruppspel, åttondelsfinaler och kvartsfinaler. Lördagens åttondel mot Sverige får de således spela på hemmaplan framför fanatiska fans i Plovdiv. Sverige lyfte från rumänska Cluj-Napoca vid lunchtid och anlände Plovdiv timmen senare. Trupp och ledarstab är nu installerade på Hotel Imperial tillsammans med åtta andra landslag och hann under kvällen med ett bollpass i träningshallen. Underlag och atmosfär i mäktiga matcharenan Kolodruma Sport Hall får laget känna på i morgon, fredag.


Vid ankomst till Plovdiv möttes damlandslaget upp av guide och egen buss strajpad med mästerskapslogotypen och svenska flaggan. Foto: Svenska Volleybollförbundet.
 Centern Julia Nilsson utgick under onsdagens avslutande gruppspelsmatch mot Nederländerna efter att ha uppvisat sjukdomssymtom. Hon isolerades i enlighet med gällande rekommendationer och rutiner och testade återkommande negativt för covid-19 vid såväl PCR- som antigentestning.  Som en försiktighetsåtgärd stannade Nilsson i Rumänien tillsammans med ställföreträdande landslagschef Ulric Svensson när resten av laget begav sig till Bulgarien. Efter att senare under dagen ha blivit symtomfri rådgjordes med läkare som gav klartecken för hemresa till Sverige. Spelare och ledarstab känner starkt med Julia, som givetvis önskar att hon fick vara med och fortsätta bidra till landslagets EM-framgångar. Hennes matchtröja kommer hängas upp på spelarbänken under lördagens åttondelsfinal mot Bulgarien. Matchstart 19:30 svensk tid. Följ den historiska tillställningen i SVT!

Från torsdagskvällens bollpass i träningshallen. Foto: Svenska Volleybollförbundet.LÄNKAR
Volleybollandslagens webbplats Länk till annan webbplats.
Europeiska Volleybollförbundets webbplats Länk till annan webbplats.
Officiell webbplats EM-slutspelet 2021 Länk till annan webbplats.
Spelschema för EM-slutspelet Länk till annan webbplats.
Sveriges bruttotrupp Länk till annan webbplats.
Så avgörs EM-slutspelet Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-08-26

Senast uppdaterad: 2021-08-26

Visa fler nyheter

Sponsorer