Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Nyckelmatch borta mot Bosnien-Hercegovina

Golden League-gruppspelet är framme vid näst sista omgången och Sveriges volleybolldamer laddar för tuff bortamatch mot Bosnien-Hercegovina lördagen den 10 juni. Volleyboll.se med införrapport och länkar!

Se matchen i SVT2/Play med start 17:00! Länk till annan webbplats.

Damlandslaget går för seger i tuffa bortamatchen mot Bosnien-Hercegovina. Foto: Robert Boman.

Två gruppspelsmatcher avverkade, två gruppspelsmatcher kvar. Hoppet om slutspelsavancemang lever i allra högsta grad.

3-1-segern i fullsatta hemmapremiären mot Bosnien-Hercegovina följdes upp av en 1-3-förlust mot världselvan Belgien gångna helgen. Med den resultatraden placerar sig Sverige på andra plats i grupp A, 3 poäng framför Bosnien-Hercegovina samt 3 poäng bakom ledande Belgien som har samlat ihop maximala 6.

Härnäst väntar ny nyckeldrabbning mot Bosnien-Hercegovina, den här gången på bortaplan i Gradska Arena "Husejin Smajlović", Zenica. 17:00 blåser serbiska förstadomaren Stanislava Simic i gång matchen, som direktsänds i SVT2/Play Länk till annan webbplats..

– Det är ett häftigt äventyr och vi njuter av att spela både hemma och borta. Vi lär oss nya saker hela tiden, på och utanför planen. Den här matchen kommer ge en annorlunda atmosfär, så det finns massvis vi kan lära och ta med oss, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Seger är av stor vikt. Dels skulle det sannolikt innebära att vi får en ren gruppfinal när Sverige och Belgien drabbar samman i Rekordmatchen lördagen den 17 juni i Sparbanken Skåne Arena i Lund, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. då det slås nytt publikrekord för svensk damvolleyboll. Dessutom skulle det ge Sverige goda förutsättningar att bli bästa grupptvåa, om man inte lyckas gå om gruppettan. När gruppspelsfasen summeras avancerar de tre ettorna och bästa tvåan till semifinalspelet.

– EM är det stora målet som hela tiden finns i bakhuvudet. Ju fler matcher vi får spela i Golden League, desto bättre. Av den anledningen vill vi verkligen vinna den här matchen, precis som vi alltid vill vinna när Sverige kliver in på planen, fortsätter Lauri.

Motståndarna förstärker

Sverige 3-1-besegrade alltså Bosnien-Hercegovina i hemmapremiären i Lund den 31 maj. Siffrorna skrevs till 25-22, 26-24, 22-25, 25-22, vilket vittnar om hur jämn tillställningen var. Och mycket talar för att vi får en liknande matchbild i returen.

– De kommer sannolikt ha ett par nya spelare, bland annat en ny center och en ny högerspiker som antagligen kommer spela. Därmed möter vi en starkare motståndare än vi gjorde på hemmaplan. Vi kommer därför behöva höja vårt spel och det är jag säker på att vi lyckas med. Redan i Belgienmatchen var det flera saker vi gjorde bättre jämfört med premiären. När tiden är inne kommer vi vara redo, fortsätter förbundskapten Hakala.

Det här är två lag som i mångt och mycket liknar varandra. Utöver gemensamma färger på flaggor och landslagsdräkter har Bosnien-Hercegovina precis som Sverige en stark generation som tagit volleybollnationen till nya höjder.

2021 var ett stort år för båda landslagen. Bosnien-Hercegovinas volleybolldamer tog sig till EM-slutspel för allra första gången, medan Sverige gjorde comeback i sammanhangen efter 38 års frånvaro. Samma år fick Bosnien-Hercegovina även lyfta European Silver League-pokalen som segrare; året därpå var det Sveriges tur.

Att Bosnien-Hercegovina håller hög europeisk nivå blev också tydligt i fjolårsupplagan av Golden League då man slutade på femte plats. Jämnheten med Sverige visar sig också på Europarankingen, där våra volleybolldamer placerar sig på 16:e plats, medan lördagens motståndare befinner sig på plats 18.

Missa inte!

Under veckan har det publicerats två underbart långa intervjuer med Sveriges storstjärna Isabelle Haak:

In och lyssna!

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Lördagen den 17 juni möts Sverige och Belgien i Sparbanken Skåne Arena och det kommer då slås ett nytt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll. Sittplatserna är slutsålda, men ett fåtal ståplatser finns fortfarande kvar till försäljning.

Tillställningen blir en riktig "jag var där-upplevelse" för alla volleyälskare. Och det gäller att agera om man ska få tag i biljetter, för de går bevisligen åt snabbt. Du köper dem på Ticketmaster.se! Länk till annan webbplats.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-09

Senast uppdaterad: 2023-06-09

Visa fler nyheter

Sponsorer