Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige semifinalklart – bröt ner världselvan Belgien

Allt i egna händer och fullsatta läktare med nytt publikrekord. Då levererade Sveriges damlandslag i volleyboll propaganda - sin kanske bästa match någonsin. 3-1-segern innebär att man är klara för semifinalspel i European Golden league!

Text: Andreas Härneman

Damlandslaget firar tillsammans med den 3000-hövdade publiken. Foto: Robert Boman.

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE
Gruppspelsmatch 4 | Sparbanken Skåne Arena, Lund
SVERIGE 3–1 BELGIEN
Setsiffror: 25-23, 26-28, 25-23, 25-15
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 36
Fullständig statistik! Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Bedriften är historisk. Sverige har aldrig tidigare nått slutspel i European Golden League.

Första semifinalen spelas på hemmaplan söndagen den 25 juni kl. 15:00 i Sparbanken Skåne Arena i Lund. För motståndet står antingen antingen Ukraina eller Belgien på nytt. Biljettsläpp på Ticketmaster.se måndagen den 19 juni kl. 12:00.

- Det är helt otroligt, det går inte att beskriva den här känslan det är helt magiskt. Man blir varm i hela kroppen, det är euforiskt kan man säga. Publiken lyfter verkligen oss genom hela matchen och ger oss så mycket energi. Vi försöker bara ge tillbaka det vi kan av det de ger till oss så mycket som möjligt och visa att vi verkligen uppskattar all den energin som dom fyller oss med, säger centern Julia Nilsson i en intervju med SVT efter matchen.

På frågan hur långt detta lag faktiskt kan nå i turneringen svarar Julia följande:
- Det är bara vi själva som kan stoppa oss nu. Det är bara att köra hela racet hela vägen in i kaklet. Vi kan slå alla lag, avslutar Julia.

Fullsatt. Nytt publikrekord för svensk damvolley. 3000. Mäktigt! Foto: Robert Boman.

Vägen till segern

Sverige inledde inspirerat med mycket energi och gick direkt upp i en 3-0-ledning. Belgien svarade dock snabbt och visade vilken hög klass man håller, med effektivt centerspel via nr. 13 Janssens och spektakulära storstjärnan Britt Herbots. Med jämna siffor följde lagen varandra poängmässigt till ställningen 24-22. Belgien lyckades rädda upp första setbollen, men fick till slut se sig besegrade efter att Sveriges storstjärna Isabelle Haak dundrat in 25-23.

I andra set var det ett mer disciplinerat Belgien som klev ut på banan. Bra serve- och försvarsspel tog bortalaget till en ledning med 2-6. Belgien fortsatte föra spelet, men Sverige bet sig fast och lät aldrig siffrorna rinna iväg, mycket tack vare starkt försvarsspel. Belgien såg ut att gå mot en relativt komfortabel setseger vid ställningen 23-19, då växlade Sverige upp ytterligare genom Alexandra Lazic hårt pressade floatserve. Plötsligt var ställningen 24-24 och lagen fightades vidare upp till 26-26. Med en extatisk hemmapublik i ryggen jagade de blågula förtjänstfullt på varje boll, men fick till slut ge sig efter att Belgien stängt setet via 26-28.

Inledningen av tredje set var lika jämn som sista bollarna innan setpausen. Långa rallyn och högkvalitativ volleyboll, inspirerad av det maxade publikstödet. Sverige gick upp i ledning 7-4 efter bra sideoutspel och krigande vidare i försvar. Ledningen stod sig bra och ett alltmer skakat Belgien fick svårt att stå emot Sveriges explosiva offensiv, med en storspelande Anna och Isabelle Haak vid rodret. Mot slutet hade Sverige skaffat sig ett bra läge att gå upp i setledning. Den chansen tog man, men först efter att Belgien räddat tre setbollar satte man spiken i kistan via 25-23.

Set fyra inleddes med känslan som genomsyrat arenan matchen från första serve; Sverige hade bestämt sig och skulle bara vinna detta. Den blågula ledningen växte successivt setet igenom. Faktum är att Sverige kom att dominera akten fullständigt till stående ovationer i Sparbanken Skåne Arena. När Isabelle Haak blockade in 25-15 lyfte taket. Världselvan Belgien hade besegrats – och semifinalplatsen säkrats.

- Det vi har tränat på i sex veckor fick vi idag visa ute på planen. Vi spelar stabilt matchen igenom mot en riktigt skicklig motståndare. När vi spelar på den här nivån kan vi slå lag som är topp 10 i världen. Publiken var fantastisk och spelarna likaså. Lite vila nu och sedan ”off we go”, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Eufori! Foto: Robert Boman.

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

  • 31 maj - Sverige 3–1 Bosnien & Hercegovina
  • 3 juni - Belgien 3–1 Sverige
  • 10 juni - Bosnien-Hercegovina 2–3 Sverige
  • 17 juni - Sverige 3–1 Belgien

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-17

Senast uppdaterad: 2023-06-18

Visa fler nyheter

Sponsorer