Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Damlandslaget laddar för historisk semifinal

Golden League-äventyret fortsätter för Sveriges volleybolldamer som för första gången nått slutspel i nationsturneringen. Söndagen den 25 juni kl. 15:00 radar stornationen Belgien återigen upp på andra sidan nät i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Volleyboll.se levererar rapport med röster, förutsättningar och länkar inför Midsommarmatchen!

Säkra din biljett via Ticketmaster! Länk till annan webbplats.
RABATTKOD: golden23
För dig som är en del av Svensk volleyboll. Inlöses i samband med biljettköp.

Damlandslaget siktar på "favorit i repris" i Golden League-semin mot Belgien. Foto: Robert Boman.

Efter förra helgens Rekordmatch där Sverige urstarkt 3-1-besegrade världslaget Belgien inför 3 000 åskådare råder närmast volleybollfeber både i och utanför rörelsen. Segern var inte bara ett kvitto på att det svenska damlandslaget kan tampas med världens främsta, den innebar också historiskt avancemang till Golden League-slutspelet.

Väl där väntar på nytt Belgien, som avancerade till semifinalspelet som toppseedad gruppetta.

– Vi har fortsatt slutmålet i fokus – och det är att vara i så bra form som möjligt när EM-slutspelet avgörs i augusti. Målet med Golden League var att ta oss vidare från gruppspelet och att få spela tuffa matcher – och det har vi lyckats med. Belgien är det högst rankade laget i turneringen och att vi får chansen att spela mot dem så många gånger är mycket värdefullt. Vissa tycker kanske att formatet är märkligt – att man inte ska kunna mötas igen i slutspelet – men vi bryr oss inte om det. Vi bryr oss bara om att få tuffa och utvecklande matcher, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Förbundskapten Hakala firar efter att Sverige blockat in 25-15 i fjärde set mot Belgien. Foto: Robert Boman.

”Kommer gå ut hårt!”

Både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten. 3-0- och 3-1-segrar väger tyngre än en 3-2-seger. Om det ena laget vinner första matchen med 3-0 eller 3-1 måste det andra laget därmed vinna returmötet med samma siffror för att kvittera matchserien. I händelse av att lagen vinner varsin match med 3-0/3-1 alternativt 3-2 avgörs semifinalspelet med ett Golden Set till 15, som spelas direkt i anslutning till att match 2 avgjorts.

Sverige inleder på hemmaplan den 25 juni kl. 15:00 – och tack vare starkt samarbete med Visit Lund och arrangerande Lunds VK får vi åter chans att uppleva damlandslaget i fantastiska Sparbanken Skåne Arena. Matchen visas även i SVT med sändnindsstart 14:55! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Vi räknar med att Belgien kommer gå ut hårt. Nu vet de att vi kan slå dem och att de måste spela riktigt bra för att besegra oss. Och förhoppningsvis pushar det oss att höja vår nivå ytterligare. Belgien är fortfarande favoriter och vi är glada över utmaningen som kommer av att vi måste fortsätta hålla oss på samma höga nivå i match efter match, fortsätter Hakala.

Hur påverkar det taktiken att möta samma lag så många gånger på så kort tid?
– Rent taktiskt räknar vi inte med några större förändringar från deras sida om det inte är så att spelare saknas. Vi vet vad vår motståndare vill göra och hur de vill spela - och på samma sätt har de koll på oss. Allt handlar om utförandet; hur vi kan stoppa dem eller sakta ner dem.

Belgien har fortsatt ett tungt favoritskap, men Sverige kan bevisligen bräcka motståndet. Lyckas damlandslaget i förlängningen ta sig vidare till Golden League-final säkrar man även avancemang till Challenger Cup, som avgörs 27-30 juli. Turneringen utgör kvalet till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League (VNL) - den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. En tanke som kittlar.

– Vi gläds över framgångarna och att återigen få spela på hemmaplan inför vår fantastiska publik. Det är bra för både laget och för Svensk volleyboll som helhet att vi tillsammans får uppleva matcher som dessa. Vi jobbar metodiskt, en match i taget, men skulle vi lyckas gå vidare till final ger det ytterligare möjligheter till bra och högkvalitativa matcher – och den chansen vill vi givetvis ta.

Heja Sverige!

LÄNKAR

 

Midsommarmatchen! Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-22

Senast uppdaterad: 2023-06-22

Visa fler nyheter

Sponsorer