Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Fokus på "En boll i taget" inför final mot Ukraina

Volleybollsverige, bänka er! Nu väntar European Golden League-final! Hela den svenska truppen har anlänt till Rumänien, där första finalmatchen av två spelas imorgon torsdag, kl. 17:00 svensk tid. På andra sidan nätet står Ukraina som levde upp till rollen som favorit i deras semifinal mot Tjeckien och tog sig vidare till final med totalt 6-1 i set.

Sveriges Alexandra Lazic och resten av laget går in i finalen med bestämdhet och självförtroende. Foto: Robert Boman

Hela Sverige har drabbats av volleybollsfeber! Efter förra veckans skrällsuccé mot Belgien i Golden League-semifinalen väntar intensiva dagar för damlandslaget med dubbelmötet mot Ukraina. Nu avgörs vem som tar hem titeln i år. Blir det Sverige som är nykomlingar, eller Ukraina som har spelat Golden League i flera år och vann fd Volleyboll European League 2017? Vi väntar med spänning och har hört oss för med förbundskapten Lauri Hakala hur det känns i truppen.

Hur har förberedelserna gått nu inför finalen?
Vi har återhämtat oss ett par dagar, tränat en del och nu är vi på plats i Rumänien. Även om vi ställer upp mot ett nytt lag så är vårt sätt att spela volleyboll bra, och vi behöver inte ändra någonting. Vi håller oss till våra rutiner och de träningspass vi är vana vid.

Ukraina och Sverige möttes sist för två år sedan i EM-gruppspelet, där Ukraina vann mot Sverige med 3-0. Förutsättningarna inför morgondagens drabbning är dock annorlunda, eftersom lagen har förändrats och nya spelare har kommit in.

Hakala kommenterar:
Spelarna i Ukraina är långa och de har ett väldigt snabbt anfallsspel. De litar inte bara på en spelare utan har flera i laget som kan avgöra matcher. Det blir tufft, de har spelat sig fram hela vägen till finalen, vilket säger mycket om hur bra de är. Vi behöver ha disciplin i block och försvar och vara aggressiva i vår serve för att kunna slå dem.

Bästa poängplockare i Ukraina är 194cm långa högerspiker Anastasiia Kraiduba som hittills tagit 116 poäng under turneringen. Även Oleksandra Milenko på vänstersidan ska publiken ha koll på, hon har bidragit med 99 poäng hittills i sommar. På svenska sidan är det Isabelle Haak som är poängdrottning med hennes 194 "pinnar". En imponerade siffra, genomsnittligt tar hon 7,76 poäng per set och leder därmed även poängligan i Golden League!

Bella och Emmy jublar i matchen mot Belgien efter imponerande prestationer. Bild: Robert Boman

Numera är Sverige dock mer än bara "Bella" Haak. Hela laget har tagit enorma kliv mot toppen med ledare som Alexandra Lazic och kapten Jonna Wasserfaller som gör stora intryck. Samtidigt har nya spelare tagit sig in i startsexan, såsom libero Emmy Andersson och Julia Nilsson på centerpositionen.

Det arbetet och den utveckling Emmy har gjort har varit en av höjdpunkterna den här säsongen. Julia är en grym lagspelare som hela tiden vill utvecklas och lära sig mer. Hon har alla förutsättningar för att bli en framgångsrik internationell centerspelare, säger Lauri Hakala.

Nu har ni spelat er fram till en historisk final i Europas högsta turnering för landslag. Kommer Sverige att vinna European Golden League 2023?
Tyvärr har jag ingen kristallkula hemma. Men jag kan säga att våra chanser är bra. Nu gäller det mest att hålla farten uppe och fortsätta som vi gjort de sista veckorna. Vårt motto är "En boll i taget, en dag i taget". Och sedan får vi se vart det leder oss, avslutar Hakala.

Sveriges Golden League-matcher 2023

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-05

Senast uppdaterad: 2023-07-06

Visa fler nyheter

Sponsorer