Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uppladdning inför Challenger Cup för damlandslaget i Finland - truppen har spikats

Efter en intensiv period med Golden League och samling sedan början av maj laddar nu hela landslagstruppen om inför resten av sommarens program. Efter ledighet väntar resa till träningsläger i Finland i veckan och sedan Challenger Cup som spelas i Laval, Frankrike. Inför det har nu truppen spikats.

Det svenska damlandslaget laddar om inför Challenger Cup. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Svenska damlandslaget i volleyboll är sedan den 1 maj samlat för digra förberedelser inför EM-slutspel i augusti. Det blev två långa månader i European Golden League där Sverige övertygade stort med en historisk silvermedalj Öppnas i nytt fönster. till slut, och nytt publikrekord inom svensk damvolleyboll med 3 072 volleybollsupportrar på läktaren i Lund. Trots finalförlust var det stolta svenskor som blickade framåt till kommande uppgifter.

Ingen trodde att vi skulle komma hit över huvudtaget. Även om det är surt att förlora en final så får vi vara glada över ett silver och stolta över våra prestationer, sade världsstjärnan Isabelle Haak till SVT direkt efter finalen.

Härnäst väntar återsamling i Finland för fortsatt uppladdning inför EM-slutspelet som avgörs 15 augusti - 3 september. I kraft av andraplatsen i European Golden League är Sverige även kvalificerat för 2023 års upplaga av Challenger Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Turneringen som spelas 27 - 30 juli i Laval, Frankrike, utgör kvalet till Volleyball Nations League (VNL), den världsomspännande tävlingen där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Endast det laget som vinner Challenger Cup avancerar till Volleyball Nations League 2024.

För Sverige börjar Challenger Cup fredagen den 28 juli med kvartsfinalen mot Mexiko som ligger på en 19:e plats i världsrankingen, en placering ovanför Ukraina. Vid vinst är Sverige vidare i turneringen och spelar semifinal mot Colombia eller Kenya, samt antingen final eller bronsmatch. Vid förlust är man direkt utslagen.

Det är bara att köra igång igen. Att spela Challenger Cup är en möjlighet vi aldrig trodde vi skulle få, så vi kommer att vara väldigt motiverade där. Vi ser fram emot allt det som kommer, sammanfattar Isabelle Haak för SVT.

Rebecka Lazic är tillbaka i landslagströjan efter en handskada. Foto: Robert Boman.

Efter Golden League-finalen och utvärdering av hela Golden League-perioden har förbundskapten Lauri Hakala tillsammans med ledarstaben även spikat Challenger Cup truppen. Lämnar truppen gör spiker Hanna Hellvig som dras med skavanker, där förhoppningen är att hon ska vara återställd inför EM. Hanna ersätts av återvändande Rebecka Lazic som gör comeback efter en handskada. Efter Challenger Cup och innan EM dras igång ska situationen utvärderas igen för att bestämma vem som slutligen ska representera Sverige i EM-äventyret som för svensk del inleds i Düsseldorf, Tyskland.

Om Challenger Cup

FIVB Challenger Cup spelas mellan 27 och 30 juli 2023 i Laval, Frankrike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Turneringen utgör kvalet till Volleyball Nations League (VNL) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.,den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Åtta landslag deltar i årets upplagan och endast vinnaren kvalificerar sig för Nations League 2024.

Challenger Cup genomförs i cupformat med kvartsfinaler, semifinaler och final. För att bestämma slutspelsträdet seedas lagen utifrån FIVB:s världsranking, förutom värdnationen Frankrike som rankas automatiskt som bäst. Lagen som deltar är Sverige (28:e i världsranking), Frankrike (värdsnation), Colombia (17), Mexiko (19), Ukraina (20), Kroatien (25), Kenya (29) och Vietnam (47).

Spelschemat:

 • Kvartsfinal 1 - 27 juli, 17:00 Frankrike - Vietnam
 • Kvartsfinal 2 - 27 juli, 20:30 Ukraina - Kroatien
 • Kvartsfinal 3 - 28 juli, 17:00 Mexiko - Sverige
 • Kvartsfinal 4 - 28 juli, 20:30 Colombia - Kenya
 • Semifinal 1 - 29 juli, 17:00
 • Semifinal 2 - 29 juli, 20:30
 • Bronsmatch - 30 juli, 17:00
 • Final - 30 juli, 20:30

Alla matcher streamas direkt på volleyballworld.tv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För de som vill följa med och stötta damlandslaget på plats så finns biljetter via den länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Sveriges Golden League-matcher 2023

 • 31 maj - Sverige 3–1 Bosnien & Hercegovina (gruppspelsmatch 1)
 • 3 juni - Belgien 3–1 Sverige (gruppspelsmatch 2)
 • 10 juni - Bosnien-Hercegovina 2–3 Sverige (gruppspelsmatch 3)
 • 17 juni - Sverige 3–1 Belgien (gruppspelsmatch 4)
 • 25 juni - Sverige 3–2 Belgien (Semifinal 1:2)
 • 28 juni - Belgien 0–3 Sverige (Semifinal 2:2)
 • 6 juli - Ukraina 0–3 Sverige (Final 1:2)
 • 9 juli - Sverige 0–3 Ukraina - (Final 2:2)

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-18

Senast uppdaterad: 2023-07-18

Visa fler nyheter

Sponsorer