Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Challenger Cup: Inför kvartsfinalen Sverige - Mexiko

Efter sitt enormt framgångsrika Golden League-äventyr har Sveriges volleybolldamer gett sig själva chansen att kvala till världens mest prestigefyllda volleybollturnering, VNL. Vägen dit går via Volleyball Challenger Cup som avgörs i Laval, Frankrike 27-30 juli. Mexiko är första hindret på vägen. Kvartsfinalen spelas med start 17:00 fredag 28 juli i Espace Mayenne och sänds via Volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Sverige spelar Volleyball Challenger Cup för första gången. Foto: Robert Boman.

Framgångarna har avlöst varandra under de senaste åren för Sveriges damlandslag i volleyboll. EM-succén 2021 följdes under fjolåret upp av guld i European Silver League. Och under första halvan av det mäktiga mästerskapsåret 2023 har det fortsatt på samma sätt.

Som nykomlingar i European Golden League tog man sig hela vägen till final, bland annat efter att ha besegrat stornationen Belgien tre gånger om. Dessutom satte man dubbla publikrekord för svensk damvolleyboll, där toppnoteringen 3 072 åskådare nåddes i den andra finalmatchen mot Ukraina som spelades i Sparbanken Skåne Arena i Lund så sent som den 9 juli.

Golden League-äventyret slutade med ett historiskt silver - det bästa resultatet ett nordiskt volleybolland presterat i den prestigefyllda nationsturneringen. Och tack vare det får man nu möjlighet att bryta ny mark för svensk volleyboll. I kraft av framgången kvalificerade man sig nämligen för Volleyball Challenger Cup, som den här veckan ska avgöras i franska Laval.

Turneringen utgör kvalet till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League (VNL) - den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Endast vinnaren av Challenger Cup flyttas upp till Nations League och det är totalt åtta lag från Europa, Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien som är med i racet.

Sverige inleder med kvartsfinal mot Mexiko kl. 17:00 fredagen den 28 juli i Espace Mayenne. Matchen sänds via VolleyballWorld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

– Efter den långa Golden League-samlingen fick laget lite ledighet och vi är glada över att alla verkar återhämtat sig och laddat om. Vi har haft ett bra läger i Kuortane (Finland) gångna veckan med siktet inställt på att göra laget redo för match. Väl på plats i Frankrike har vi nu två träningar i matcharenan och sedan väntar en häftig drabbning på fredag. Det ligger optimism i luften och vi är taggade inför uppgiften som ligger framför oss, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Förbundskapten Lauri Hakala under första Golden League-semifinalen mot Belgien. Foto: Robert Boman.

"Måste vi vara redo för"

Även Kroatien, Frankrike, Ukraina, Colombia, Kenya och Vietnam deltar i turneringen.

Kvartsfinalmotståndaren Mexiko befinner sig på plats 19 på världsrankingen, medan Sverige placerar sig som lag 28.

– Det är inte ofta nordiska lag får möjligheten att spela mot den här typen av motstånd, men Mexiko är ett lag som liknar Portugal, med en skicklig passare och ett snabbt spel. Det här måste vi vara redo för - och det kommer bli en tuff och rolig match. Vårt mål är att vinna kvartsfinalen, för gör vi det är vi garanterade ytterligare två matcher den här veckan. Vi är alltid hungriga för fler högkvalitativa matcher mot bra motstånd, fortsätter Hakala.

Ja, det blir antingen en eller tre matcher i Challenger Cup. Förlust i kvartsfinalen innebär att turneringen är över, men vid vinst väntar semifinal mot Colombia eller Kenya på lördag. På söndag är det sedan dukat för final och bronsmatch.

Sedan Golden League har spikern Hanna Hellvig lämnat truppen på grund av skavanker. Förhoppningen är att hon ska vara återställd inför EM. Till Challenger Cup förstärker dock Frankrikeproffset Rebecka Lazic, som gör comeback från en handskada som hållit henne från spel.

Efter Challenger Cup görs en utvärdering av truppen, där det slutligen spikas vilka som representerar Sverige i EM-slutspelet som för svensk del inleds den 18 augusti i Düsseldorf, Tyskland, då världsettorna (!) Turkiet står för motståndet.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout
Lasse Andersson, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-26

Senast uppdaterad: 2023-07-27

Visa fler nyheter

Sponsorer