Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige slutade på åttonde plats

Sveriges juniorflickor slutade på en åttonde plats i 8-nationersturneringen i Nederländerna. Regerande mästarna Tyskland vann återigen finalen mot Italien i en tuff femsetare.

Volleyboll, flickjuniorlandslag: 8-nationersturnering, Nederländerna
Sverige - Schweiz 0 - 3 (6-25, 17-25, 16-25)

De svenska flickorna lyckades inte att knipa något set i 8-nationersturneringen. I den avslutande placeringsmatchen mot Schweiz förlorade Sverige med 3-0. Sverige inledde matchen mycket dåligt och förlorade första set med hela 25-6. I det andra setet lyftes det svenska spelet väsentligt och Sverige spelade mycket bra volleyboll under en lång period. Lagen följdes åt till 16-18 där Schweiz gjorde ett ryck i poängskörden och vann setet med 25-17. Här visade Sverige prov på att hela laget utvecklats mycket under veckans gång och visade framför allt upp ett transitionspel på en mycket högre nivå än tidigare. Sverige fortsatte att spela bra i inledningen av det tredje set men orkade inte hålla i det spelet genom hela setet, Schweiz vinner det avslutande setet med 25-16.

Sveriges flickjuniorer lyckades inte vinna något set i årets upplaga av 8-nationers. 11 av 12 spelare i det svenska laget gjorde internationell debut i Nederländerna, endast Ulrika Blank, Floby hade landskamper från tidigare. Det svenska laget har utvecklats oerhört mycket under årets 8-nationers. Sveriges servmottagning och anfall blev allt bättre ju längre turneringen spelades.
- Årets svenska lag har kommit mycket längre i deras utveckling är förra årets lag (födda -82 och senare). I år har laget haft ca 50 dagars förberedelser till denna turnering och det har helt klart gett utdelning. Nu är vi är på rätt väg med att starta i lägre ålder och därmed låta spelarna få fler dagar i förberedelser inför en sådan här turnering, säger Jeanette Jonsson, instruktör på volleybollgymnasiet i Falköping. Den stora skillnaden internationellt är fysiken och erfarenheten av internationellt spel. I stort sett alla lagen hade en eller flera spelare runt 190 cm och en medellängd på ca 180 cm.
- Jag är mycket nöjd med turneringen, visst hade det varit roligt med att vinna ett set, men det viktiga är vilken utveckling vi har sett under veckan och vilken sporre tjejerna och fått inför höstens träning och inför nästa års 8-nationers. Tjejerna har fått se och spela mot de bästa lagen i Europa och några av topplagen i världen, säger tränaren Tony Westman.

I finalen var det återigen Tyskland mot Italien. Tyskland vann de två inledande seten och såg ut som en klar vinnare, men i början av det tredje setet lyckades Italien störa Tysklands servmottagning och kunde därför få Tyskland att spela ett enklare spel. Italien vann tredje och fjärde set, men i det femte och avgörande setet var det Tyskland igen som dominerade från början. Tyskland vann femte setet rättvist och laget försvarade sin titel från förra året.

I matchen om bronset vann Frankrike lite överraskande mot hemmanationen Nederländerna. Frankrike gjorde sin bästa match i turneringen och knep bronset i en mycket välspelad match

Sista dagens resultat
Final
Tyskland - Italien 3 - 2

3/4 Nederländerna - Frankrike 1 - 3
5/6 Spanien - Belgien 3 - 2
7/8 Sverige - Schweiz 0 - 3

Slutställning
1. Tyskland
2. Italien
3. Frankrike
4. Nederländerna
5. Spanien
6. Belgien
7. Schweiz
8. Sverige

Fler nyheter

Publicerad: 2000-07-29

Senast uppdaterad: 2010-05-11

Visa fler nyheter

Sponsorer