Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förlust med flaggan i topp

Det blev en hedervärd förlust i den tredje gruppspelsmatchen i WEVZA U18 i Valladolid. Belgien vann en välspelad match med 3-1 där det var minsta möjliga marginal i tre set av fyra. Sverige spelar nu B-slutspel med start fredag 17.30 mot Holland.

Trots de två tidigare förlusterna så var fältet helt öppet och möjligheterna till A slutspel levde alltjämt. Vid klara vinster för Sverige och Italien fanns det ett scenario som gjorde att hoppet levde. För Belgien var det med andra ord lika viktigt eftersom det för dem stod lika mycket på spel.

Samma uppställning som dag 1

Sverige startade med samma uppställning som den första dagen och den enda skillnaden från matchen mot Italien var därmed att Peter Blomgren var servemottagningslibero och Filip Nilson försvarslibero. Det första setet började stabilt och Sverige höll jämna steg fram till den andra tekniska timeouten då Belgien gjorde ett ryck, främst beroende på att stort antal svenska anfallsmissar i tät följd vilket ledde till ett åttapoängsunderläge. Kristian Persson byts in på Spiker position. En stark avslutning under bra serve från Victor Nielsen hyffsade till setsiffrorna, men setet förlorades ändå med klara 25-19.

Uppförsbacke men kämpaglöd

Sverige började svagt i det andra setet och det enda som höll laget inom rep längds avstånd var Jakob Link som anföll hem fyra av de fem första poängen. Efter underläge 5-9 började dock en långsam men systematisk upphämtning fram till 23 lika. Servemottagningsanfall Belgien och Svensk anfallsmiss avslutade dock snabbt setet 25-23 och ledning Belgien 2-0.

Bäst när det gäller

Sporrade av spelförbättringen i det andra setet kommer Sverige ut med bra självförtroende i det tredje setets inledning. Alexander Gustafsson har intagit en av centerpositionerna. Sverige hållet en knapp poängs försprång fram till utjämning 10-10, men här kommer sen in i en bra poängperiod med dubbla blockpoäng och ett serveess vilket ger ledning 14-10 och Belgisk time out. Sverige håller sig steget före, även om försprånget sakta minskas fram tills det är helt borta vid ställningen 23-23 och setet har visat sig bli en omvänd kopia av setet innan. Som tur är visar sig även slutet följa samma mönster och Två snabba svenska poäng, signerade Link avslutar setet 25-23 i svensk favör och 1-2 i set.

Grusade förhoppningar

Det fjärde setet inleds trevande och Belgien tar initiativet och det dröjer fram till efter första innan Sverige kan ta sig ifatt och förbi. En glädje som blir kortvarig i och med stabilt Belgiskt poängspel och svenska anfallsmissar. Sverige lyckas dock ännu en gång hämta upp underläget via ännu en bra period i Victor Nielsens serve med poänggivande block, serve och anfall. Det är nu helt jämnt vid 20, 21 och 22 inför avgörandet i det fjärde setet. Belgien tar sitt 23e poäng via svensk servemiss och får det 24e via block efter bra serve. Sverige gör side out och Belgien tar timeout. Lagen äntrar banan och man kan nästan ta på spänningen som lägger sig över banan. Sverige behöver vinna setet för att förlänga matchen och för Belgien kan setvinst visa sig bli skillnaden mellan A eller B slutspel. Block ut på svenska fingrar förlöser belgisk glädjeyra och svensk besvikelse.¨

Dagens match utgör en välspelad match med minsta möjliga marginal i tre av fyra set och utgör därmed välbehövlig erfarenhet av viktiga bollar i internationell tappning för spelarna. Sverige har svårt att hålla uppe anfallsaktiviteten och servemottagningen, som länge är väldigt bra, bedarrar ju längre matchen lider medan det omvända kan sägas om Belgiens. Peter Blomgren är länge mycket stabil i mottagningen och Andreas Brink har flera block och är även framgångsrik i anfall. Jacob Link är tillbaka som poängbäst med hela 28 poäng och inhoppare Kristian Persson kammar hem 11 poäng och hjälper till att förändra matchbilden.

Sverige fortsätter nu med B slutspel som börjar mot Holland imorgon fredag klockan 17.30 
  

Fler nyheter

Publicerad: 2014-07-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer