Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Markus Edholm mot internationell domarkandidat

Den svenske domaren Markus Edholm är nu tillsammans med 23 andra domare från 15 länder i Bahrain i mellanöstern för att utbilda sig till internationell domarkandidat. Extrem hetta utomhus och kyla inomhus, 11 timmars praktiska och teoretiska genomgångar varje dag och möte med kungligheter. Kursen bjuder på ytterligheter och spännande möten.

-Tanken är att man efter att man klarat kursen dömer ett visst antal matcher, med en observatör, och om det går bra så blir man officiellt internationell volleybolldomare. 

Hur är det att vara på utbildning i Bahrain? 

- Bahrain ligger i mellanöstern så vädret är väldigt varmt, över 35 grader i skuggan under dagen. Vi tillbringar däremot nästan all tid antingen på hotellet eller på idrottsanläggningen. Båda platserna är rejält luftkonditionerade vilket innebär att de flesta sitter med extra tröjor på inomhus.

Trilskande coacher och sekreteraruppgifter

De senaste dagarna har bestått av ungefär 5 timmars teoretiska genomgångar under förmiddagen följt av 6 timmars praktisk dömning där alla dömer matcher i en lokal turnering. Domarna är sällan tillbaka på hotellet före 22.00 så de flesta bläddrar i regelböcker eller somnar tidigt. Det är intensiva studier.

- Vi har studerat regelboken mer noggrant än jag någonsin gjort förut. Allt från planens mått och regler för nätberöring till hur man handskas med trilskande coacher och hur man mentalt förbereder sig inför ett domaruppdrag. Vi tittar även på hur man agerar som linjedomare och sekreterare så allt handlar inte bara om förste- och andredomarens uppgifter.

Hur blev du antagen? 

- Jag blev utvald och erbjuden att åka på kursen av Svenska Volleybollförbundet. Jag gick även igenom en kortare kontroll hos CEV, det Europeiska Volleybollförbundet, innan mitt namn kom in till FIVB och jag fick åka.

Vad är ditt mål som domare?

- Att bli så bra som möjligt, både internationellt och nationellt. På sikt vill jag kunna ta med mig erfarenheter hem till Sverige för att hjälpa nya domare att utvecklas så att vi i framtiden kan skicka ännu fler domare på kurser som den här. Att döma stora mästerskap inför fullsatta arenor är alltid en dröm men det viktiga just nu är att lära mig så mycket som möjligt av alla erfarna människor man träffar, avslutar Markus Edholm.

Bilden ovan: Tagen första dagen på kursen, Markus längst till höger mellanraden stående i bild. Med på bilden är även ordföranden för Bahrains Volleybollförbund, Shaikh Ali Bin Mohammed Al Khalifa, som även ingår i kungafamiljen.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-10-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer