Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Damjuniorerna NEVZA-mästare 2015

Efter att ha spelat 4 matcher på 2 dagar tisdag och onsdag så var det under torsdagen dags för final mot Finland. Ett Finland som historiskt är väldigt starka på juniorsidan både på dam och herrsidan och vilkas tjejer tidigare endast deltagit vid U17-upplagan av turnering. Flera andra duktiga lag lockade dock dit nationen i år och i finalen så var det Sverige som var starkast. 3-0 (25-23, 20-25, 25-22, 25-23)

Inför matchen så stod det redan klart att tjejerna gjort en mycket stark turnering men det var tydligt att de var ute efter mer. Första set startade lite lätt trevande med att vi tappade till 2-4 efter lite misskommunikation i mottag. Efter en timeout kom tjejerna sen ut betydligt mer skärpta och plötsligt stod det 11-6 på poängtavlan istället. Som det ofta är i juniorvolleyboll så böljade spelet efter det fram och tillbaka genom setet där bl.a. Finlands stora stjärna Ronja Heikkiniemi fick serva in 3 raka ess fram till 19-19 men efter det så ledde skarpt eget servemottagningsspel fram till setseger med 25-23.

 

Efter ett första set där mycket känslor varit involverat i slutet så började andra set ganska så jämt med finland i nån poängs ledning upp till strax innan första tekniska timeouten där Sverige tyvärr gör ett antal egna misstag i anfall följt av ett antal snygga finska poäng. Finland hade snart den största ledningen dittills i matchen  med 4-12 och tjejerna bestämde sig snart för att knyta näven i fickan och verkligen börja kämpa. Laget fick ner ledningen till 6 poäng men vid 14-20 så kom den stora vändningen. En vändning som nästan kunde ha räckt hela vägen men vid 19-20 tog upphämtningen slut när Finland gjorde ett smart dubbelbyte för att få lite mer anfallskraft fram och drog ifrån igen nu till 25-20

 

Även det tredje setet började skakigt för Sverige och det var uppenbart att Finland hade hittat sitt spel. Sakta men säkert gled finskorna ifrån och tyvärr till stor utsträckning pga av egna misstag från Sveriges sida. Det finns dock ingen ont som inte har nått gott med sig och vi försökte se positivt på att det var våra egna misstag som gjort det. Vi ville fortsätta att satsa och ta risker för helt plötsligt sitter alla bollar och då vet man aldrig vad som kan hända. Mycket riktigt kom också vändningen. Underläget var som störst vid 5-13 och senare vid 9-16 men efter det så var det Sverige hela vägen. Många egna poäng och från 19-21 fram till 23-21 spelades 4 st jättelånga rallyn i rad där Sverige slutgiltigt tog poängen. Lite uppgivenhet i Finland ledde till 25-22 efter 2 viktiga poäng av Isabelle Haak

 

Fjärde setet blev det jämnaste som Sverige spelat i hela turneringen. Sverige hade en 3-poängs ledning vid 9-6 men efter det hade inget av lagen nånsin en större ledning än 2 poäng. Turneringens Most Valuable Player Isabelle Haak visade sig bli den stora avgörande faktorn i setet då hon mycket på ren råvilja bar Sverige i det fjärde setet. Sverige tog tillbaka serven vid 18-19 på ett poäng av tidigare nämnda Isabelle. Fick snabbt en poäng till när Finland gjorde ett anfallsmisstag. Sedan följde två ess i rad av 15 år unga Sofia Andersson från Norsjö som aldrig spelat på U19 nivå innan turneringen. Självklart var matchen inte över utan det krävdes poängbyte ända upp till 23-23 då Isabelle Haak hårt spikade in sin 11:e poäng i setet vilket gjorde att Ellen Nilsson från Svedala fick gå ner för att serva. Ellen som har en mycket vass serve och som Finlands coach tidigare under matchen försökt störa genom att ta timeouter visade sig vara helt iskall när pressen var som störst och avslutade med att göra ett ess och en mycket bra serve till som ledde till ett misstag från Finlands sida. 25-23 och segern var ett faktum.

 

Poängbäst blev förstås Isabelle Haak (EVS)  med sina 39 poäng. Efter turneringen så valdes hon av tränarna ut som både bästa vänsterspiker och tidigare nämnda most valuable player. Sällskap i det så kallade dreamteamet fick Isabelle av Stina Rix (Ystad) som valdes till bästa högerspiker och av Filippa Hansson (Svedala) som fick pris som en av de två bästa centrarna i turneringen.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-10-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer