Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nevza U17 flickor. Gruppseger för Sverige.

Två raka segrar mot Norge respektive Danmark gav semifinalplats för de svenska tjejerna. Motståndare blir antingen just Danmark eller Finland.

Sverige-Norge 3-1 (21-25,25-21,25-19,25-12)

I den andra gruppmatchen för de svenska tjejerna ställdes man mot grannen i väst, Norge. Detta unga norska lag hade under torsdagen fått inkassera en 0-3 förlust mot Danmark. Lagen börjar med att byta lite misstag med varandra i inledningen innan svenskorna går ifrån ordentligt. Man är framme vid 17-8 innan det tar stopp. Och det tar inte bara stopp, det tar tvärstopp! På de nästföljande femton bollarna vinner Norge alla utom en! Och den vinstbollen för Sverige är ett misstag från norskorna. Sverige är nu inne i ett stim med missade bollar i allt från serve till anfall. Dessutom börjar Norge nu producera egna poäng vilket gör att setet är förlorat.

Norge fortsätter på den inslagna vägen och går upp i ledning 9-3 i början på set två. Sverige börjar dock vakna till på nytt och kapten Sofia Andersson drar ett tungt lass. Hon får med sig laget som är förbi vid 16-15. Norskorna släpper dock inte iväg svenskorna till någon större ledning. En fin avslutning med många egna poäng gör dock att Sverige kniper setet. Erika Lindqvist avslutar setet med ett fint block.

Det svenska laget får problem även i det tredje setet. Mottagningen fungerar allt sämre och det fina anfallsspelet från föregående set är som bortblåst. Man går dock ifrån i poängprotokollet mycket tack vara väldigt många misstag från sina motståndare. En till synes stabil ledning (16-11) förvandlas omedelbart till under läge med 16-17 efter att norska Sörbo bombat in bland annat tre serveess i en fin serie servar. Här svänger det igen och denna gång i positiv bemärkelse. Svenskorna släpper bara tre bollar till och vinner alltså setet komfortabelt till slut.

Fjärde set blir en snabb affär. Norge är vänliga nog att ge bort tre raka bollar vid starten varpå Agnes Elm sätter ett block och Sofia Andersson ett servess strax där efter. Det sätter tonen för setet och när Agnes sen själv går ner för att serva vinner svenskorna nio bollar i rad i denna rotation. Därifrån och in är det en behaglig resa till setvinst och därmed tre härliga poäng till de blågula spelarna.

Sofia Andersson visar kvalitet på nytt och är bäst i ett för matchen ojämnt Sverige. Plus också till Fanny Åhman och Erika Lindqvist.

 

Sverige-Danmark 3-0 (25-23,25-20,25-20)

 

I gruppfinalen lagen emellan stod en direktplats till semifinalen på spel. Danskorna var det lag som  inledningsvis verkade vara mest taggade. Passiv servemottagning på svenska sidan och allmän röra ger en stor dansk ledning (11-5). Danmark håller ett betryggande avstånd och vid ledning 18-14 är det faktiskt bara Sofia Andersson som producerat poäng på den svenska sidan. Härifrån får hon dock draghjälp av sina lagkamrater och efter sex raka poäng i samma rotation är Sverige nu plötsligt i ledning. Efter en rafflande avslutning fixar Sofia Stiernström setvinsten efter ett riktigt takblock!

Sverige börjar andra set som det första, det vill säga med misstag och tveksamheter. Sofia fortsätter att producera från sin vänsterkant och så sakteliga kommer det svenska spelet igång. Sideouten fungerar bättre och bättre och fler spelare bidrar med poäng till laget. Agnes Elm servar hem setet för blågult.

I tredje set får vi se något så ovanligt som en bra svensk start! 8-3 blir 12-4 och Sverige gör ett av sina bättre set även om det blir lite onödigt spännande i slutet. Åter igen är det ett servess som avgör, denna gången signerat Matilda Fransson.

Återigen är det Sofia Andersson som visar hur viktig hon är för det svenska laget. 12 anfallspoäng på två spelade set blir det fina betyget.  Plus också till passare Vilma Hansson och Agnes Elm som på ren vilja kämpar upp ett antal bollar som är mer döda än levande.

Gruppsegern ger fina förutsättningar inför slutspelet. Direktplats till semifinalen mot vinnaren i matchen mellan Finland och Danmark. Matchen spelas på lördagen kl. 20.30 svensk tid.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-10-31

Senast uppdaterad: 2015-10-31

Visa fler nyheter

Sponsorer