Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rapport från #SBTuppsala

Efter tre intensiva dagar med utslagsomgångar, slutspel och finaler har krutröken slutligen lagt sig på Vaksala torg i Uppsala. Kvar står Hansson/Ögren och Appelgren/Bohman som segrare i säsongens första SBT-tävling!

Wow, vilken helg!
Spelare och publik genomled fredagens och lördagens bistra väder och belönades med strålande sol och perfekta förutsättningar under söndagens finalspel. Och nog såg man att lirarna njöt till fullo. Under dagen, som i mångt och mycket var ett enda stort publikfrieri, visade den svenska beachvolleyeliten upp sig från sin bästa sida inför fullsatta läktare.

De actionfyllda bataljerna avlöste varandra och bjöd på stor underhållning och dessutom en och annan överraskning. Bland annat fick toppseedade tvillingsystrarna Thurin se sig besegrade av Sofia Ögren och Tora Hansson i den första semifinalen (21-12, 22-24, 10-15).

I den andra semin blev utgången desto mer väntad. Förhandsfavoriterna Yoken/Nilsson avvärjade Linde/Lindström i två raka set (21-13, 21-15), varpå båda damfinalisterna plötsligt var spikade.

Och herrarna ville inte vara mycket sämre. Semifinalmötet mellan Berg/Barrefalk och Annerstedt/Östberg hörde till helgens allra häftigaste. Efter en extremt svängig tresetare – innehållande mäktiga rallyn, tunga spikes och smått omöjliga räddningar – stod de sistnämnda slutligen med en säkrad finalplats via 21-15, 10-21, 15-12.

Dessförinnan hade ”the Hometown Heroes” i form av Lawrence Montas och Kjell Ruth, som burits fram till semifinal av hemmapubliken, blivit utslagna i mötet med förstaseedade Bohman/Appelgren (15-21, 15-21).
– Vi är jättenöjda med vårt spel den här helgen. Att som wild card-spelare gå till semifinal är mer än godkänt. Nästa stora mål för säsongen är att göra bra ifrån oss på SM, och sedan ser vi redan fram emot tävlingen här på Vaksala torg nästa år. Det är fantastiskt att få spela inför fullsatta läktare på hemmaplan, sammanfattar Ruth.

Magisk stämning

Den härliga atmosfären tog ytterligare ett par snäpp när det vankades finaler under eftermiddagen. Först ut var damfinalen, med Yoken/Nilsson vs Hansson/Ögren. Och ännu en gång skulle de sistnämnda skrälla. Segersiffrorna skrevs till 2-0 (21-18, 21-15).

Tora och Sofia lyckades därmed med konststycket att slå tourens två högst rankade lag på vägen fram till guldet. Duons livs andra SBT-triumf är med andra ord välförtjänt.
– Det känns helt sjukt – så himla bra! Nästan lite ofattbart. Vi har nog inte riktigt hunnit ta in det, säger Sofia Ögren direkt efter matchen.

Tora Hansson fortsätter:
– Vi spelade jättebra i finalen, vi är supernöjda! Vi har blivit bättre och bättre genom hela turneringen. Inför semin mot Thurin-systrarna, som spelat svinbra hela helgen, kände vi verkligen att vi behövde steppa upp vårt spel till en ny nivå – och det lyckades vi verkligen med. Och dessutom kunde vi ta med det till finalen.

SBT-premiären var på många sätt en speciell tillställning, inte minst för Tora Hansson. Turneringen var nämligen hennes första på touren sedan mammaledigheten. Och vilken succé-comeback sedan!
– Jättekul, jag har njutit av att vara här. Jag har tur som har Sofia som min partner. Hon är grym och finns alltid där. Vi har spelat utan förväntningar och det har faktiskt varit ganska skönt, konstaterar Tora.

Sofia Ögren hyllar sin lagkamrat:
– Hon är fantastisk och dominerade verkligen finalen. Jag är sjukt imponerad!

TV: Se segerintervjun med Hansson/Ögren! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Rekordlångt (?) set när herrfinalen avgjordes

Även herrfinalen kom att avgöras i raka set. Den som tror att det var en ojämn historia får dock tänka om. Första akten gick hela vägen fram till 35-33 innan Appelgren/Bohman kunde räkna in 1-0. Setet kan mycket väl utgöra det längsta i Swedish Beach Tours historia (ej bekräftat). Andra akten gick desto lättare för förhandsfavoriterna. Annerstedt/Östberg kämpade tappert, men fick se sig besegrade med 17-21.
– En oerhörd lättnad. Första set var enormt tajt, men vi hade marginalerna på vår sida. Så otroligt skönt!, säger Simon Bohman.

Hur är det att spela ett så långt set – i sådan tryckande värme?
– Vi hade en varm vecka i Europa bakom oss, så att det var varmt i dag påverkade oss inte så mycket. Men det klart att det var nervigt när det gick över 30 poäng. Jag tror aldrig vi spelat ett så långt set, säger Appelgren.

Till saken hör också att duon gjorde sin fjärde (!) tävling inom loppet av åtta dagar.
– När det började ticka upp mot 34, 35 poäng kändes det verkligen i benen, och jag tänkte bara: ”snälla – kan det inte vara slut snart?”, säger Bohman.

GBC-duon har en minst sagt imponerande helg bakom sig. Faktum är att de inte förlorade ett enda set på vägen fram till guldet.
– Ja, det får vi vara nöjda med. Det har varit ett jättefint arrangemang. Superkul med fullsatta läktare och sol här under finaldagen. Det är precis som beachvolley ska vara, berömmer Bohman.

TV: Se segerintervjun med Appelgren/Bohman! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


”Längtar redan till nästa år”

Avslutningsvis vill även vi uppmärksamma arrangören Fyris Beach Club och dess cirka 80 funktionärer som gjort ett fantastiskt jobb från start till mål.

Kristin Johansson, projektledare SBT Uppsala, stämmer in i kören och hyllar alla dem som ställt upp och hjälpt till:
– Det skulle inte vara möjligt att genomföra det här utan dem. Det har varit en grym helg, och kul att vi kunde bjuda på en härlig finaldag med sol från morgon till kväll. Det var fullt på läktarna och jag vet att både publik och sponsorer var nöjda med arrangemanget. Vi längtar redan efter nästa år, när touren är tillbaka i Uppsala!

Här finns alla resultat från helgens SBT! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2016-06-12

Senast uppdaterad: 2016-06-12

Visa fler nyheter

Sponsorer